preskoči na sadržaj
CUC cvrkuti:
Twitter

Twitter je društveni web servis koji omogućuje komunikaciju među prijateljima (pratiteljima) unutar mreže po principu mikro-bloganja. Radi se o razmjeni kratkih poruka (cvrkuta – eng. twitter) do 140 znakova putem kojih korisnici mogu podijeliti korisne informacije s drugima, uputiti pitanja, poslati informaciju o tome gdje se nalaze, što rade i sl. Osim slanja vlastitih poruka i praćenja poruka koje objavljuju drugi, Twitter nudi još neke mogućnosti kao što je prenošenje poruka koje drugi objavljuju te slanje privatnih poruka pojedinim prijateljima (pratiteljima) unutar mreže.

 
U obrazovnom kontekstu Twitter pronalazi raznoliku primjenu jer omogućuje povezanost i brzu komunikaciju i kolaboraciju nastavnika i učenika. Nastavnici tako primjerice putem Twittera mogu svojim učenicima slati obavijesti koje učenici mogu primati i na svoje mobitele ukoliko podese za to potrebne postavke na svojim računima na Twitteru. Moguće je učenicima poslati zadatke, linkove na dodatne izvore, postaviti pitanja za raspravu, nastaviti raspravu nakon nastave u učionici i sl. Osim dostupne brze komunikacije, učenici razvijaju sposobnost izražavanja svojih promišljanja na kratak i jezgrovit način te imaju mogućnost postavljati pitanja nastavniku i drugim učenicima. Osim s učenicima, nastavnici imaju mogućnost brze komunikacije s roditeljima kojima putem Twittera također mogu slati obavijesti, a mogu se povezati i s ostalim nastavnicima diljem svijeta koji svoja iskustva iz prakse i promišljanja putem Twittera razmjenjuju s ostatkom zajednice.  
 
Video zapis „The Twitter Experiment – UT Dallas“  donosi iskustva nastavnika i studenata sa The University od Texas u Dallasu vezano uz njihovo korištenje Twittera u obrazovne svrhe.
 
 



Datum: 14. 7. 2011. u 12:31 sati
Webfestival on delicious
preskoči na navigaciju